5+1 TIPS ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

5+1 TIPS ΓΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Κυρίως κείμενο

Θέλουμε πολύ να υιοθετήσουμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο στο γραφείο, αλλά αδυνατούμε λόγω του «ακατάστατου» ωραρίου της δουλειάς μας, που δεν μας επιτρέπει έναν σωστό προγραμματισμό. Κι όμως, δεν είναι ακατόρθωτο!

Όταν δουλεύουμε πολλές ώρες, σε κυλιόμενες βάρδιες, σαββατοκύριακα και αργίες, ενώ παράλληλα διαχειριζόμαστε και άλλες καθημερινές υποχρεώσεις είμαστε σαφώς πιο επιρρεπείς στις ατασθαλίες όσον αφορά τα καθημερινά μας γεύματα. Λίγο η κούραση από τη φορτωμένη καθημερινότητα, λίγο το άγχος, δεν είναι καθόλου δύσκολο να «παρασυρθούμε», επιλέγοντας ένα γρήγορο και ελκυστικό μεν, αλλά κατά τα άλλα ανθυγιεινό γεύμα.

Κι αν αυτό γίνει συνήθεια, τότε υιοθετούμε ένα μοντέλο διατροφής που όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά θα επιβαρύνει και την υγεία μας.

Είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο, με αποφασιστικότητα, πειθαρχία και καλή οργάνωση των γευμάτων μας!

1. Πώς να μην παραλείπουμε το πρωινό μας γεύμα:

Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν θερμά την αξία του πρωινού γεύματος και συνιστούν να ξυπνάμε νωρίτερα, αν χρειάζεται, προκειμένου να έχουμε την άνεση να απολαμβάνουμε το πρωινό μας. Ωστόσο, για πολλούς από εμάς κάτι τέτοιο φαντάζει ακατόρθωτο.  

Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό; 

Ετοιμάζουμε το πρωινό μας από την προηγούμενη νύχτα, όταν αυτό είναι εφικτό. Π.χ. αν για παράδειγμα επιλέξουμε ένα wrap με λαχανικά, το οποίο θα χρειαστεί ένα απλό ζέσταμα ή ένα τοστ το οποίο θα ψήσουμε (εάν το επιθυμούμε) την τελευταία στιγμή.

«Στήνουμε το σκηνικό» από το προηγούμενο βράδυ, δηλαδή βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας όλα τα υλικά και τα σκεύη που θα χρειαστούμε, έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε χρόνο.

Φτιάχνουμε πρωινό «πακέτο». Αν, για παράδειγμα, το πρωινό μας είναι φρουτοσαλάτα, πλένουμε, κόβουμε και τοποθετούμε τα φρούτα σε δοχείο τροφίμων, έτοιμο για να μας «συνοδεύσει» στη δουλειά.  

2. Πώς να τρώμε σωστά στο γραφείο:  

Το σημαντικότερο tip είναι σαφέστατα η προετοιμασία των γευμάτων μας στο σπίτι. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να «νοικοκυρέψουμε» τα γεύματα στη δουλειά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Μαγειρεύουμε από το προηγούμενο βράδυ το μεσημεριανό μας γεύμα. Για να διευκολυνθούμε, διαμορφώνουμε ένα πλάνο γευμάτων για όσες ημέρες εργαζόμαστε, επιλέγοντας συνταγές εύκολες, γρήγορες και θρεπτικές. 

Συσκευάζουμε σε μικρότερα δοχεία τροφίμων υγιεινά σνακ, όπως μείγμα ανάλατων ξηρών καρπών, ωμά λαχανικά, φρούτα. 

Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε μπάρες δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα, γιαουρτάκια, κράκερς ολικής άλεσης. Μια ωραία ιδέα είναι να έχουμε στο γραφείο όλα τα προαναφερθέντα και να κάνουμε κάθε μέρα μια διαφορετική μίξη: γιαούρτι με φρούτα ή με ξηρούς καρπούς κλπ.

Μια καλή σκέψη είναι, επίσης, να έχουμε ένα «δικό μας» ράφι στην κουζίνα του χώρου εργασίας μας, εφόσον υπάρχει, για να αποθηκεύουμε εκεί τις εβδομαδιαίες μας «προμήθειες». Ένας καλός προγραμματισμός θα μας απαλλάξει τόσο από το καθημερινό άγχος, όσο και από την πιθανότητα να «ξεμείνουμε» και να καταφύγουμε σε μη υγιεινές λύσεις.

3. Πίνουμε νερό:

Ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη μνήμη μας και να αυξήσει το άγχος και το αίσθημα κόπωσης, συντελώντας σε χαμηλή απόδοση στη δουλειά μας, αλλά και στην αναζήτηση ενός σνακ. Χρήσιμο είναι να έχουμε πάντα δίπλα μας ένα ποτήρι ή μπουκάλι με νερό.  

4. Αποφεύγουμε να τρώμε μπροστά στον υπολογιστή μας:

Όσοι εργαζόμαστε σε υπολογιστή, συνηθίζουμε να τρώμε μηχανικά το γεύμα μας, καθώς τσεκάρουμε τα email μας ή ελέγχουμε κάτι που ετοιμάσαμε νωρίτερα. Η τακτική αυτή, όμως, μάς στερεί την απόλαυση του φαγητού. Είναι προτιμότερο να αφιερώσουμε λίγα λεπτά στο να φάμε στον χώρο της κουζίνας ή της τραπεζαρίας. Με αυτό τον τρόπο γίνεται και καλύτερος έλεγχος της ποσότητας των τροφών που καταναλώνουμε, καθώς δεν αποσπάται η προσοχή μας από εξωγενείς παράγοντες. 

5. Επιλέγουμε υγιεινές  τροφές και στην παραγγελία «από έξω»:

Κάποια φορά μπορεί να ξεχάσουμε το φαγητό στο σπίτι ή απλά να μην προλάβαμε να ετοιμάσουμε κάτι και «πρέπει» να παραγγείλουμε το γεύμα μας απ’ έξω. Καλό θα ήταν να έχουμε μία λίστα με τα εστιατόρια της περιοχής που προσφέρουν υγιεινές επιλογές γευμάτων, ώστε να αποφύγουμε τον πειρασμό του fast food.

6. Συμπληρώνουμε τη διατροφή μας με τη SOLGAR πολυβιταμίνη που ταιριάζει στις δικές μας ανάγκες:

Για να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας καθημερινά, συνδυάζουμε την ισορροπημένη διατροφή με την υψηλής ισχύος πολυβιταμίνη SOLGAR VM-2000, που χάρη στα διατροφικά συστατικά που περιέχει, παρέχει τόνωση, συμβάλλει στη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εναλλακτικά, μπορούμε να επιλέξουμε την πολυβιταμίνη υψηλής βιοδιαθεσιμότητας SOLGAR OMNIUM, που χάρη στα 47 ενεργά συστατικά που περιέχει, παρέχει ενέργεια και τόνωση, ενώ διαθέτει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 


Πηγές 

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/bad-food-habits-at-work-get-back-on-track-in-5-easy-steps/art-20342127 
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/easy-ways-to-get-out-of-a-snack-rut/art-20270833 
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/food-and-nutrition/art-20048294

Share this article: