TIPS ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΣΤΑ 40+

tips-gia-enishysi-ton-arthroseon-sta-40
Κυρίως κείμενο

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα και οι ανάγκες του οργανισμού μας αλλάζουν. Συχνά λοιπόν καλούμαστε να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας, ώστε αυτές οι αλλαγές να επηρεάσουν όσο το δυνατόν λιγότερο την καθημερινότητά μας.

Η διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των αρθρώσεών μας είναι συνήθως ένας από τους πρώτους στόχους που θέτουμε. Ποιες καλές συνήθειες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη λειτουργικότητά τους και μετά την ηλικία των 40;

1. Διαχείριση Βάρους

Οι αρθρώσεις μας είναι σχεδιασμένες ώστε να υποστηρίζουν ένα μέσο βάρος, που είναι διαφορετικό για καθέναν από εμάς.

Αν κάποιος έχει επιπλέον, για τα δικά του δεδομένα, βάρος, αυτό αυξάνει την επιβάρυνση σε κάθε γόνατο. Ενώ, εάν υπολείπεται σε βάρος, υπολείπεται και σε μυϊκό όγκο, ο οποίος είναι απαραίτητος για να διατηρούνται οι αρθρώσεις μας δυνατές και σταθερές.

Εφόσον, λοιπόν, το βάρος μας δεν είναι στο ιδανικό, για εμάς, επίπεδο, ένα πρώτο βήμα για να βοηθήσουμε τις αρθρώσεις μας είναι να αναπροσαρμόσουμε ανάλογα την καθημερινή διατροφή μας.

2. Βάζουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας

Η γυμναστική είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία των αρθρώσεων. Για την ακρίβεια, όσο περισσότερο κινούμαστε, τόσο μεγαλύτερη ευκινησία θα έχουμε, ενώ η τακτική άσκηση αυξάνει, παράλληλα, και τη δυνατότητα διαχείρισης του βάρους μας.

Το ποδήλατο, το πιλάτες, το κολύμπι, το περπάτημα στα ρηχά της θάλασσας, και η γιόγκα είναι μερικές μόνο από τις μορφές άσκησης που μπορούν να συμβάλλουν στη τόνωση των αρθρώσεων.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να προσέχουμε τα εξής:

  • Ενδυναμώνουμε τους μυς μας, για να δώσουμε στις αρθρώσεις μας καλύτερη υποστήριξη: Ένας φυσιοθεραπευτής ή πιστοποιημένος γυμναστής μπορεί να μας καθοδηγήσει σχετικά.
  • Ασκούμε τις αρθρώσεις μας σε όλο το εύρος τους: Ο γιατρός ή ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να μας συστήσουν σχετικές ασκήσεις για να το πετύχουμε.
  • Δυναμώνουμε τον κορμό μας: Οι δυνατοί κοιλιακοί και οι μυς της πλάτης βοηθούν στην ισορροπία μας και, συνεπώς, είναι μικρότερη η πιθανότητα πτώσης ή τραυματισμού. Το πιλάτες και η γιόγκα συμβάλλουν πολύ σε αυτό.
  • Γνωρίζουμε τα όριά μας και προσπαθούμε να μην τα ξεπερνάμε.

3. Σωστή προθέρμανση πριν την άσκηση

Η παράλειψη της προθέρμανσης μπορεί να θέσει τις αρθρώσεις μας σε μεγαλύτερο κίνδυνο καταπόνησης. Για τη σωστή προθέρμανση, ασκούμε τους μυς που θα χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά σε πιο ήπιο ρυθμό. Για παράδειγμα, πριν το τρέξιμο, περπατάμε χαλαρά για 10 λεπτά, προκειμένου να προετοιμαστούν οι αρθρώσεις, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες γύρω τους.

Η προθέρμανση είναι, μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντική όσο μεγαλώνουμε, καθώς χάνουμε σταδιακά μέρος της ελαστικότητας των αρθρώσεών μας.

4. Υιοθετούμε ισορροπημένες συνήθειες στη διατροφή μας

  • Πίνουμε νερό: Οι χόνδροι είναι εύκαμπτοι συνδετικοί ιστοί που προστατεύουν τις αρθρώσεις. Διαθέτουν ίνες κολλαγόνου που ενσωματώνονται σε υγρό περιβάλλον (εξωκυτταρική μήτρα) που περιέχει συνήθως 60-80% νερό[1],[2],[3]. Εάν δεν παραμένουμε καλά ενυδατωμένοι, το σώμα μας θα τραβήξει νερό από τους χόνδρους και άλλες περιοχές, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις αρθρώσεις μας.
  • Εξασφαλίζουμε επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D: Τα συστατικά αυτά μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία των οστών μας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. μπρόκολο και λάχανο) είναι καλές πηγές ασβεστίου, ενώ τα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και το εμπλουτισμένο γάλα περιέχουν βιταμίνη D.

+1. Αναζητάμε συμπληρώματα διατροφής για οστά & αρθρώσεις

Το SOLGAR Meta-Flex είναι ένας εξειδικευμένος συνδυασμός με γλουκοζαμίνη, υαλουρονικό οξύ, χονδροϊτίνη και MSM που μπορεί να ενισχύσει διατροφικά τις αρθρώσεις.

Απευθύνεται σε ανθρώπους, που λόγω της παρόδου του χρόνου, καθώς και σε αθλητές ή αθλούμενους, που λόγω προπονήσεων, αναζητούν υποστήριξη στα οστά και στις αρθρώσεις.

Πηγές

https://health.clevelandclinic.org/5-best-ways-to-safeguard-your-joints-as-you-age 

https://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/ss/slideshow-keep-joints-healthy 

Share this article: